PRVI PUT STE OVDJE?

Želite udomiti kunića? -zavirite u oglase

Što biste trebali znati prije nego se odlučite nabaviti kunića?

Kako prilikom kupovine prepoznati da je kunić zdrav?

Curica ili dečko - prepoznajte razliku!

Što biste trebali znati prije nego se odlučite nabaviti kunića?

Kunići mogu biti izuzetni kućni ljubimci, tihi su, čisti, zahtijevaju relativno jednostavnu njegu, pogodni su i za vrlo male stanove, ali postoje neke stvari koji morate znati prije nego se odlučite na nabavku. Kunić su u potpunosti ovisni o svojim vlasnicima, koji im trebaju osigurati svakodnevnu brigu i pažnju. Dobro promislite prije kupnje i zapamtite: PITOMI KUNIĆI NE MOGU SAMOSTALNO PREŽIVJETI U PRIRODI I NE MOGU SE TEK TAKO ODBACITI KADA VAM DOSADE ILI SHVATITE DA NISTE PRAVA OSOBA ZA DRŽANJE KUNIĆA U STANU ILI KUĆI.

Kunići nisu pogodni ljubimci za vrlo malu djecu. Oni ne vole da ih se nateže, nosi na rukama, a mogu se i razboljeti od prevelikog stresa uzrokovanog grubom dječjom igrom. Osim toga, grubo postupanje može dovesti do težih fizičkih posljedica, poput lomljenja udova. Nisu ni djeca u potpunosti sigurna, jer kunićeve snažne stražnje noge mogu ozlijediti dijete, ako se prema kuniću nepravilno postupa. Za stariju djecu, gotovo su idealni kućni ljubimci. Odrasli članovi obitelji moraju biti unaprijed svjesni da će većinu brige oko kunića morati sami preuzeti. To uključuje redovitu i pravilnu ishranu, osiguravanje dostupnosti svježe vode u svakom trenutku i čišćenje kaveza odn. posude za nuždu. Ne možete očekivati da će vaša djeca preuzeti te obaveze.

Kunići mogu živjeti i do 12 godina, te i to treba uzeti u obzir prije nabave. Budite spremni na dugotrajno prijateljstvo, ali i brigu. Najaktivinji su tijekom jutra i predvečer, a najveći dio dana i noći provode spavajući ili dremuckajući.

Prostorije u kojima borave moraju biti dodatno osigurane. To prvenstveno znači da morate ukloniti izvan njihovog dosega sve kablove koje bi mogli pregristi. Ne treba posebno naglašavati da su posebno opasni električni kablovi. Također, osigurajte da nepozvani psi ili mačke ne mogu ući u prostoriju. Više o suživotu kunića i drugih životinja pročitajte ovdje.

Mnogi kupuju kuniće kao poklon (posebno za Uskrs). Nemojte to nikada činiti, osim ako niste u potpunosti sigurni da dolaze u prave ruke. Kunića je najbolje kupiti direktno kod uzgajivača. O vama najbližem uzgajivaču možete se infomirati ili potražiti kontakt informacije na stranicama Hrvatskog saveza udruga uzgajivača malih životinja. Raspitajte se kada se održava izložba malih životinja u vama najbližem mjestu. To je najbolje mjesto da upoznate uzgajivače. Možete obići i lokalne pet shopove, no ponekad se zna dogoditi da osobe koje tamo rade nisu u potpunosti kvalificirane odgovoriti vam na moguća pitanja, ponekad nisu sigurni niti u pasminu koju prodaju.

Na što obratiti pozornost kod kupnje? Dlaka kunića mora biti sjajna i čista. Ne smije biti prljava oko analnog otvora, jer to može upućivati na meku stolicu odn. zdravstvene probleme. Također, uši moraju biti čiste, a dlaka oko nosnica suha. Provjerite zube. Gornji zubi trebaju rasti preko donjih. Ako to nije slučaj, to može ukazivati na nepravilan rast zubi, što je česti slučaj kod kunića. Zubi kunićima stalno rastu i ako se zbog nepravilnog rasta ne mogu trošiti, dolazi do prerastanja što, ako se zubi redovito ne skraćuju, može dovesti do ozljeđivanja usne šupljine i smrti usljed nemogućnosti hranjenja.

Mješanac ili čistokrvni kunić? Nema apsolutno nikakve razlike. Jedina prednost kod kupnje čistokrvnog kunića je da ćete unaprijed znati kakav će biti kad odraste (veličina, boja i sl.).

Kunići zahtijevaju puno vaše pažnje. Vrlo su društvena bića i mentalna stimulacija je dosta važna. Mnogi će kunići više preferirati da jednostavno mirno sjede uz vas, nego da ih se drži na krilu ili rukama. Kunići predu (zapravo, "škrguću" zubima) dok su sretni i zadovoljni, pogotovo dok ih milujete. Znaju biti vrlo radoznali i zaigrani. Budite spremni igrati se s njima na njihovom nivou, tj. na podu. Kako im ne bi bilo dosadno dok su sami, osigurajte im dovoljno igračaka. One će dobro poslužiti i kao materijal za grickanje, čime ćete ih odvratiti od "napada" na vaš namještaj. Osjetljivi su na stres koji može biti posljedica grube igre i postupaka, nagle promjene hrane, vanjskih utjecaja (npr. ako borave u istoj prostoriji sa vrlo glasnom pticom) i sl. Stres može dovesti i do težih zdravstvenih poslijedica. Nemojte ih prisiljavati na igru ako oni to ne žele, osigurajte im mirni kutak u koji mogu pobjeći od svega i u kojem mogu biti sigurni da ih nitko neće uznemiravati.

Kunići se linjaju četiri puta godišnje, s time da je svako drugo linjanje izraženije. Sa dlakom nećete imati prevelikih problema, osim u slučaju dugodlakih pasmina (Angora) koje zahtijevaju svakodnevnu njegu.

Kunići obavljaju nuždu na jednom mjestu i vrlo su čiste životinje. Ipak, budite spremni na povremene nepodopštine i izvan posudice za nuždu. Izmet su male, suhe kuglice koje se lako pokupe i ne ostavljaju traga ni mirisa. Mokraća može biti vrlo neugodnog mirisa, te je poželjno često ćišćenje posudice. Ako se slučajno pomokre izvan svoje posudice, neugodni mirisi najbolje se uklanjaju običnim alkoholnim octom.

Mnogi preporučuju kastraciju, odn. sterilizaciju u dobi od 3,5 do 6 mjeseci starosti. Navodne prednosti tih postupaka su da će kunić dulje živjeti, imati bolje navike glede korištenja posudice za nuždu, biti manje agresivan (da, neki kunići mogu biti agresivni, posebno prema drugim kunićima), neće gristi namještaj, kablove i slične stvari. Posebno se kastracija odn. sterilizacija preporučuje u slučaju da se odlučite za držanje više kunića. Nešto više o postupku kastracije/sterilizacije pročitajte ovdje

  Osnovne stvari koje morate nabaviti prije kupnje kunića su:
 • kavez (ako ga namjeravate držati u kavezu)
 • posudica za vodu
 • posudica za hranu
 • posudica za obavljanje nužde
 • stelja za obavljanje nužde (slama, piljevina, posebna stelja za kuniće koja se može kupiti u boljim pet shopovima)
 • hrana (veliki izbor u pet shopovima, povrće, voće)
 • igračke
 • košara ili posuda za transport (u slučaju da morate posjetiti veterinara ili planirate voditi kunića na izlete ili u vikendicu)
 • na vrh

Kako prilikom kupovine prepoznati da je kunić zdrav?

  Kada kupujete kunića obratite pažnju na par jednostavnih stvari koje će vam pokazati da je vas budući ljubimac zdrav.

 1. promotrite kunića – kunić ne smije biti niti debeo niti mršav te ne smije imati nikakva izbočenja na tijelu
 2. krzno kunića mora biti sjajno i dotjerano bez ikakvih ogoljenja, pogledajte mu guzu koja mora biti čista, prljava guza je znak dijareje
 3. pogledajte uši, moraju biti roze, ne crvene, bez ikakvih nakupnina i iscjedaka
 4. oči moraju biti sjajne, bez ikakvih iscjedaka, provjerite krzno oko očiju kako bi provjerili da li je vlažno
 5. provjerite nos koji također mora biti čist bez ikakvih iscjedaka i nakupnina
 6. pokušajte pogledati zube – ne smiju biti predugački te moraju biti pravilno raspoređeni, također provjerite da li je krzno na bradi mokro ili oštećeno
 7. promatrajte disanje kunića – zdravi kunić diše tiho, bez napora
 8. gledajte kako se kunić kreće – kretanje ne smije imati znakove slabosti i ukočenosti te se kunić mora kretati sa veseljem a ne sa naporom
 9. pogledajte gajbu u kojoj se kunić nalazi – kunić koji živi u čistom okruženju biti će otporniji na stres i bolesti
 10. promatrajte kako kunić reagira na ljude – idealno bi bilo izabrati kunića koji je relativno miran kako bi ga mogli naučiti svemu sta je potrebno
 11. pogledajte unutarnju stranu prednjih nogica, dlakica mora biti suha i glatka i čista, nikako sljepljena ili mokra!
 12. AKO UOCITE NEKE OD OVIH ZNAKOVA SVAKAKO UPOZORITE PRODAVACA KAKO BI SE KUNIC NA VRIJEME POCEO LJECITI

na vrh

Curica ili dečko - prepoznajte razliku!

Često se dogodi da novi vlasnici ne znaju što su kupili ili misle pogrešno jer su im u dućanima krivo rekli uljed čega dolazi do neželjenih parenja i problema. Kako bi se rješile nedoumice ovdje se nalaze slike i kratko objašnjenje kako utvrdii spol.

Znači, potrebno je sa palcem i kažiprstom malo pogurati spolovilo prema natrag da bi sam organ izašao van.Tada gledamo dali na njemu postoji prorez koji vodi prema analnom otvoru,ako postoji to je curka i samo spolovilo je često crvenije!Kod dećki tražimo malu "cjevčicu" bez ikakvih proreza, okruglo sa rupicom u sredini,spolovilo je svjetlije boje bez izraženih krvnih žila i to je onda dečko!

CURICE

DEČKI

na vrh