PASMINE

Engleski ovnoliki kunić

Pasmina specifična izgleda zbog svojih dugih ušiju .Pisani trag o ovoj pasmini vodi u godinu 1840. Ovom prilikom bih vas htio upoznati sa dugogodišnjim vrhunskim uzgajateljem engleskih ovnolikih, međunarodnim sucem,funkcionerom u UK savezu Geoff Russelom autorom knjiga The English Lop, Showing Rabbits i A Fanciers Guide to the Lop Rabbit i mojim prijateljem. Imam sve tri knjige i moram priznati kao dugogodišnji sudac da se iz njih može jako puno naučiti.

Ovdje možete naći poglavlje Judging English Lops iz knjige The English Lop iz kojega se možete upoznati se sa engleskim suđenjem engleskih ovnolikih koje je drugačije od europskog i hrvatskog. Poglavlje posebno interesantno za hrvatske suce za kuniće jer pasmine nema u Hrvatskoj sigurno 25 godina


Slika iz njemačkog standarda ZDK STANDARD 2004

 

GENOTIP BOJA

AA BB CC DD GG   sivo smeđa boja
AA BeB CC DD GG   čelična boja
AA bb CC DD GG yy žuta boja
AA BB CC dd GG   plavo sivo smeđa
AA BB CC DD GG   crna boja
AA BB CC dd gg   plava boja
AA BB cc DD gg   havana boja
achi achi BB CC DD GG   činčila boja
aa           bijela boja s crvenim očima
AA           bijela boja s plavim očima
AA bb CC DD gg   madagaskar boja


Za šarce se uz osnovnu boju dodaje Kk

1. TIP I OBLIK TIJELA 20 bodova
2. TEŽINA 10 bodova
3. KRZNO 20 bodova
4. OZNAKA GLAVE 15 bodova
5. UŠI 15 bodova
6. BOJA I CRTEŽ 15 bodova
7. NJEGA I ZDRAVLJE 5 bodova

1. Naprijed velike, viseće uši, a stražnji dio tijela visok (mandolinski tip), to su karakteristične osobine ove pasmine.Građa tijela je u usporedbi s ostalim ovnolikim pasminama nježnija i vitka.Prednje noge su kratke i uspravne, a zadnje dugačke i snažne. Stražnje noge daju poseban visoki stav bokova i uzlazne leđne linije.

2. Ocjenjivanje težine hrvatski standard: Kg 3,5 (8 bodova), 3,8 (9 bodova), 4,25-5,25 (10 bodova)

3. Krzno je srednje duljine, ujednačeno i gusto.

4. Glava je dugoljasta sa jako savijenim nosnim profilom.

5. Uši mlitavo vise dolje na obje strane. Otvori ušiju su nošeni prema naprijed. Duljina i širina ušiju se mjeri na način: 57 cm (4 boda), 59 cm (5 bodova), 61 cm (6 bodova), 63 cm (7 bodova) 65 i više (8 bodova)
Kao širina uzima se na najširem mjestu, otprilike sredina uzimanja mjere. Obraštenost ušnih rubova se ne računa. Mjerenje širine uha 12 cm (4 boda), 13 cm (5 bodova), 14 cm (6 bodova), 15 i više (7 bodova)

6. Engleski ovnoliki dozvoljen je u svim bojama osim u srebrnoj. Kod šarenih životinja zamjećuje se kod jednolično obojenih dijelova prevladavanje tamneboje (crtež plašta). Bijela boja prisutna je u jednoj mrlji na glavi i ispod lopatica. Trbuh i prsa su sasvim bijeli.

7. Vidi opće propise.

LAGANE GREŠKE: Mali prijelom ili ožiljak od ujeda, kvržice na ušima. Odstupanje ušiju od idealnih mjera. Zadnji dio tijela ne stoji uspravno. Nejednoličan crtež ili previše bijele boje u oznakama. Vidi opće propise.

TEŠKE GREŠKE: Duljina ušiju ispod 57 cm. Širina ušiju ispod 12 cm. Uši jako ozlijeđene ili izgrižene. Loše držano uho ili ono koje stoji na jednu stranu. Prevladavanje bijele boje kod oznaka. Vidi opće propise.

Slika iz europskog standard STANDARD 2003

Tomislav Kapitan